Friday, 1 January 2016

Dua Letupan Bom Di Syria Ragut 16 Nyawa


Diterbitkan: Khamis, 31 Disember 2015 10:12 AM

BEIRUT: Kira-kira 16 orang awam terbunuh manakala 35 lagi cedera selepas dua bom meletup dan memusnahkan dua restoran di bandar dekat timur laut Syria, kata pihak berkuasa Kurdis.
Militia Unit Pertahanan Rakyat (YPG) Kurdis, Redur Xelil berkata letupan di Qamishli, dekat sempadan Turki itu didakwa dilakukan Kumpulan Militan Negara Islam (IS).
Pemantau hak asasi manusia Syria yang berpangkalan di Britain berkata berlaku letupan ketiga di bandar yang diduduki majoriti penduduk Kristian itu, namun pihaknya tidak mengulas lanjut mengenainya.
YPG adalah pasukan tempur darat paling efektif di Syria yang bersekutu dengan tentera gabungan diketuai Amerika Syarikat untuk menentang IS.
Pada Oktober lalu ia menjadi sebahagian pakatan Angkatan Demokratik Syria yang di sokong AS dan melancarkan serangan ke atas IS di timur laut wilayah Hasaka.
Serangan itu memaksa IS berundur ke bandar di sempadan Iraq manakala angkatan Kurdis di Iraq menawan bandar Sinjar daripada kumpulan jihad.
IS melancarkan banyak serangan di kawasan Kurdis kebelakangan ini termasuk yang menggorbankan berpuluh nyawa pada awal bulan ini. 

No comments:

Post a Comment