Sunday, 10 January 2016

Krisis kebuluran Syria berlarutan


10 Januari 2016 12:17 AMDAMSYIK 9 Jan. – Penderitaan penduduk di tiga buah bandar yang terkepung dan dihimpit krisis ke­buluran di Syria berterusan, selepas mereka hanya dijangka menerima bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) paling awal esok, dalam satu operasi yang dianggap besar dan rumit.
Jurucakap bagi Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC), Pawel Krzysiek berkata, bantuan perubatan dan makanan akan disediakan untuk bandar Madaya berhampiran Damsyik, Fuaa, dan Kafraya di barat laut Syria.
“Ini merupakan satu operasi yang besar dan rumit kerana pergerakan itu perlu diselaraskan antara Madaya, Kafraya, dan Fuaa dan kami perlu berurusan dengan banyak pihak.
“Saya tidak fikir penghantaran itu akan bermula sehingga Ahad,’’ kata Krzysiek, semalam.
Krzysiek mengulas gencatan senjata anjuran PBB melibatkan bandar Madaya, Kafraya, dan Fuaa yang akan menghentikan pertempuran di kawasan tersebut sebagai pertukaran kepada bantuan kemanusiaan.
Kelmarin me­nurut PBB, kerajaan Syria memberi kelulusan kepada agensi-agensi kemanusiaan PBB untuk membawa bantuan di tiga buah bandar itu.
Krzysiek pada masa sama menjangkakan pengagihan bantuan akan mengambil masa yang lama berikutan jumlah besar bantuan yang diperlukan.
Katanya, kali terakhir bantuan diberikan ke Madaya adalah pada Oktober lalu dengan perjalanan mengambil masa selama lapan jam.
“Secara logiknya, penghantaran itu akan disegerakan ICRC dan Persatuan Bulan Sabit Merah Arab Syria akan menyediakan bantuan perubatan dan makanan, Program Makanan Dunia,’’ kata Krzysiek.
Madaya yang menempatkan sebanyak 42,000 penduduk mula mendapat perhatian sejak ke­belakangan ini kerana kes kebuluran yang dilaporkan di kawasan yang dikuasai oleh tentera prokerajaan. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/krisis-kebuluran-syria-berlarutan-1.177984#sthash.PeByK0Nh.dpuf

No comments:

Post a Comment