Wednesday, 3 August 2016

42 maut dalam dua serangan di Syria


03 Ogos 2016 12:57 AM

Anggota pemberontak Syria memerhatikan rangka helikopter Mi-8

Anggota pemberontak Syria memerhatikan rangka helikopter Mi-8 milik Rusia yang ditembak jatuh di wilayah Idlib, kelmarin. AFP
BEIRUT 2 Ogos – Seramai 42 orang dilaporkan terkorban dalam dua serangan berasingan di bandar Aleppo dan wilayah Idlib dalam tempoh 24 jam lalu di Syria.
Dalam serangan di Aleppo, bedilan tembakan yang dilancarkan oleh kumpulan pemberontak Syria mengakibatkan 30 orang penduduk awam terbunuh.
Ketua Badan Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria, Rami Abdel Rahman berkata, mereka yang terkorban ‘termasuklah enam kanak-kanak dan lapan wanita’ di satu kawasan kediaman yang dikuasai kerajaan di bandar tersebut.
Tambah Rami, berpuluh yang lain cedera dalam serangan tersebut.
Pertempuran semakin se­ngit di bandar itu dalam tempoh beberapa hari lalu, setelah kumpulan pemberontak cuba menumpaskan tentera kerajaan yang mengepung bandar itu dan memotong akses tentera Syria ke seluruh bahagian utara wilayah tersebut.
Sebelum ini, Rusia memulakan langkah untuk menyelamatkan penduduk awam di Aleppo dengan membuka ‘koridor kemanusiaan’ bagi membebaskan penduduk yang terkepung di bandar itu.
Di utara Syria, 12 orang maut dalam serangan udara Rusia, beberapa jam selepas Moscow mengeluarkan kenyataan melaporkan helikopter mereka ditembak jatuh di wilayah Aleppo.
Menurut Badan Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria, mangsa yang terkorban terma­suk dua kanak-kanak dalam satu serangan udara dahsyat berdekatan pangkalan udara Abu Dhuhur di wilayah Idlib.
Sebelum itu, Jeneral Rusia, Sergei Rudskoi berkata, helikopter jenis Mi-8 itu ditembak jatuh di kawasan yang dikuasai anggota kumpulan bekas sekutu al-Qaeda sehingga mengorbankan lima anak kapal.
Media tempatan Rusia turut mendakwa kumpulan militan Barisan al-Nusra yang menguasai kawasan berkenaan menjadi dalang serangan berkenaan, namun sehingga kini belum ada pihak mengaku bertanggungjawab. – AFP/DPA
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/42-maut-dalam-dua-serangan-di-syria-1.365899#sthash.XOtUXheD.dpuf

No comments:

Post a Comment