Sunday, 12 October 2014

Bergantung kepada Turki


Dubai

Negara Teluk yang menyertai serangan udara Amerika Syarikat terhadap kumpulan militan Negara Islam (IS) di Syria bersedia mengerah pasukan tentera masing-masing untuk melancarkan serangan darat.

Bagaimanapun, ia akan dilakukan hanya sekiranya beberapa syarat dipenuhi.

Arab Saudi, Bahrain, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu menyertai serangan udara terhadap IS yang menguasai sebahagian besar kawasan di Syria dan Iraq.

Bagaimanapun, mereka mahu menilai peluang untuk menang dan bimbang Iran yang majoriti penduduknya berfahaman Syiah, akan muncul sebagai pemenang, kata pakar.

Sebarang keputusan oleh negara Teluk untuk mengerah tentera darat mereka akan bergantung kepada keputusan Turki untuk mengerahkan pasukannya sendiri, kata pakar mengenai Asia Barat di Universiti Toulouse, Perancis, Profesor Mathieu Guidere.

"Campur tangan tentera darat dalam kalangan negara Arab bergantung kepada keputusan Turki. Kita akan dapat saksikan kehadiran tentera Arab dalam serangan darat ke atas IS jika Turki juga mengerah tenteranya ke wilayah Syria," katanya.

Turki sudah menghimpunkan tenteranya di sepanjang sempadan dengan Syria, tidak jauh dari bandar Kobane yang kini menjadi sasaran serangan IS.

Bagaimanapun, Ankara keberatan mengerah mereka melancarkan serangan ke atas militan IS.

Seorang pemerhati, Frederic Wehrey dari kumpulan Keamanan Antarabangsa berkata, jika negara Teluk meningkatkan peranan mereka, ia mungkin hanya dalam bentuk menempatkan pasukan khas.

Unit seumpama itu, katanya, tidak akan terbabit dalam pertempuran, sebaliknya akan mengendalkan bilik operasi, menyelaraskan pengaliran senjata, bekerjasama dalam mengumpulkan maklumat, nasihat dan melengkapkan penentang Syria dengan senjata.

Menurutnya, tentera negara Teluk itu memainkan peranan serupa dalam membantu penentang Libya menggulingkan pemimpin negara itu, Muammar Gaddafi pada 2011.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 11 Oktober 2014 @ 11:55 PM
«»

TENTERA Turki di atas kereta perisai mereka di sempadan negara itu dengan Syria, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/1086#sthash.3c3Hilfr.dpuf

No comments:

Post a Comment