SYRIA - Pemimpin Hezbollah mengaku sedang menyiapkan satu gerila serangan untuk memerangi kelompok tentera Sunni, Front Al-Nusra.

Memetik laporan BCC, Setiausaha Agung Hizbullah, Seyyed Hassan Nasrallah dalam kenyataannya yang disiarkan menerusi televisyen Lebanon, berkata serangan yang dilancarkan Front Al-Nusra sebelum ini di persempadanan Syria-Lebanon telah menimbulkan ancaman kepada keamanan Lebanon.

Walau bagaimanapun, beliau tidak menyebut bila operasi serangan akan dilancarkan.

“Kalaupun kami memulai (serangan), kami tidak akan mengeluarkan kenyataan. Ketika kami mulai, operasi itu  ia akan ‘berbicara dengan sendirinya,” katanya.

Meskipun demikian, beliau menegaskan kawasan yang menjadi sasaran operasi serangan ialah di kawasan persempadanan Qalamoun.

Daerah yang terletak di persempadanan Syria-Lebanon itu tidak dijaga ketat oleh tentera Lebanon sehingga kelompok Front Al-Nusra dapat bergerak secara bebas dan boleh membuat serangan bila-bila masa.

Insiden serangan Front Al-Nusra paling terbaru telah terjadi semalam.

Menurut pemerintah Lebanon, kelompok tersebut telah menyerang beberapa orang, termasuk polis Lebanon.

Hezbollah, yang merupakan sekutu Presiden Syria Bashar al-Assad, telah mengirim ratusan anggotanya untuk turut berlawan dengan Front Al-Nusra.