Sunday, 27 September 2015

Obama, Putin bincang krisis Syria


AP - GAMBAR fail Obama semasa mengadakan pertemuan dengan Putin di Enniskillen, Ireland Utara pada 17 Jun 2013.


WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama bersetuju bertemu dengan rakan sejawatnya, Presiden Rusia, Vladimir Putin bagi mencari jalan penyelesaian mengenai konflik di Syria.
Putin dan Obama dijangka mengadakan perbincangan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York pada Isnin ini terutama mengenai peranan Presiden Syria, Bashar al-Assad untuk menamatkan peperangan selama empat tahun yang telah mengorbankan kira-kira 250,000 orang.
Setiausaha Kementerian Pertahanan AS, Ashton Carter berkata, Rusia dan Washington akan mencari jalan untuk bekerjasama menangani krisis itu.
Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan yang merupakan pengkritik utama Bashar, buat pertama kali mencadangkan supaya Presiden Syria itu boleh memainkan pera­nan dalam menentukan perubahan politik di negara berkenaan.
“Tetapi tiada sesiapa boleh membayangkan masa hadapan dengan Assad masih kekal di Syria,” tegas Erdogan.
Rusia yang merupakan sekutu Bashar telah membangkitkan kemarahan Barat apabila menyalurkan bantuan ketenteraan kepada Syria.
Menurut Carter, jika Rusia benar-benar membantu Syria untuk menentang militan Islamic State dan bukannya menghapuskan ‘musuh’ politik Bashar, Washington dan Moscow mungkin boleh bekerjasama.
“Jika itu tujuannya, mungkin kita boleh mencari jalan untuk bekerjasama tetapi jika tujuan mencampuri perang saudara di Syria, pada saya itu suatu yang tidak wajar,” kata Carter. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3mtImCCJW 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment