Tuesday, 22 December 2015

Jumlah pelarian cecah sejuta orang

Jumlah pelarian cecah sejuta orang

22 DISEMBER 2015

 Pelarian Syria berkampung di stesen bas Istanbul, Turki pada September lalu sebelum meneruskan perjalanan ke sempadan Greece. Foto: AFP


GENEVA - SWITZERLAND. Jumlah pelarian yang tiba di Eropah tahun ini dilaporkan semakin meningkat walaupun beberapa negara bertindak menutup pintu sempadan mereka.
Menurut Pertubuhan Antarabangsa bagi Migrasi (IOM), jumlah pelarian dianggarkan mencecah sejuta orang menjelang akhir Disember ini.
Kebanyakan pelarian adalah penduduk yang melarikan diri daripada konflik perang, penganiayaan dan kemiskinan lapor  CNN.
Pada November lalu, Turki dan Kesatuan Eropah (EU) mencapai kata sepakat untuk menangani krisis kebanjiran pelarian ke benua Eropah apabila Ankara bersetuju membantu mengawal kemasukan pelarian sebagai balasan terhadap bantuan kewangan dan visa daripada blok itu.
Antara perkara penting yang dipersetujui dalam perjanjian berkenaan, EU sedia menyalurkan bantuan sebanyak tiga bilion euro (RM13.5 bilion) bagi menaiktaraf kehidupan kira-kira 2.2 juta pelarian Syria di Turki supaya menggalakkan lebih ramai pelarian tidak berhijrah ke Eropah.

No comments:

Post a Comment