Monday, 18 January 2016

IS bunuh 300

Beirut: Kerajaan Syria semalam berkata, militan Negara Islam (IS) membunuh 300 orang dalam pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan di bandar Deir el-Zour, timur negara itu dalam serangan dilaksanakan sepanjang Sabtu.
Agensi media kebangsaan SANA berkata, kebanyakan yang terbunuh dalam serangan itu adalah orang tua, wanita dan kanak-kanak manakala pihak penentang mendakwa kebanyakan mangsa tentera Syria dan prokerajaan serta keluarga mereka.
Serangan dan pembunuhan itu yang terburuk dilakukan puak militan berkenaan, yang mengawal sebahagian besar Syria dan Iraq dengan membunuh ribuan orang di dua negara berkenaan.
Sementara itu, Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) yang berpangkalan di Britain dan merekodkan konflik di negara itu berkata, dalam kejadian lewat Sabtu itu, sekurang-kurangnya 135 orang terbunuh dengan 80 daripadanya tentera dan militan prokerajaan manakala selebihnya orang awam di kawasan berhampiran kawasan Baghaliyeh.
Menurutnya, ramai yang mati ditembak atau dipenggal.
Stesen televisyen Al-Mayadeen yang berpangkalan di Lubnan melaporkan pembunuhan beramai-ramai berlaku dengan puluhan mangsa wanita dan kanak-kanak dibunuh IS sebelum membuang mayat mereka di Sungai Furat.
Ia juga melaporkan IS mengambil 400 orang awam sebagai tebusan, rata-rata orang Sunni termasuk wanita dan kanak-kanak serta keluarga pejuang prorejim.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 January 2016 @ 5:09 AM


GAMBAR menunjukkan sekumpulan lelaki membantu seorang wanita keluar dari kawasan yang musnah dalam serangan udara oleh tentera prokerajaan Presiden Bashar Al-Assad di Aleppo, lewat kelmarin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/108116#sthash.k01MpY9N.dpuf

No comments:

Post a Comment