Sunday, 17 January 2016

Turki benar pelarian 
perolehi permit kerja


17 Januari 2016 12:19 AM


ISTANBUL 16 Jan. - Turki semalam meluluskan peraturan yang membolehkan pelarian Syria memperolehi permit pekerjaan di negara ini, sebahagian daripada ketetapan di bawah perjanjian bernilai AS$3.2 bilion (RM14.16 bilion) yang dicapai pada tahun lalu antara Eropah dan Ankara bagi memperlahankan aliran kema­sukan pelarian ke rantau berkenaan.

Di bawah peraturan baharu yang ditandatangani Presiden, Recep Tayyip Erdogan itu, mana-mana pelarian Syria yang mendaftar dan menetap di negara ini sekurang-kurangnya selama enam bulan dibenarkan untuk bekerja secara sah.

Bilangan pekerja Syria yang boleh diupah oleh majikan Turki adalah 10 peratus daripada jumlah tenaga kerja yang mereka miliki, namun pegawai berkata, ketetapan tersebut boleh diubah mengikut keadaan dan keperluan.

Menteri Hal Ehwal Eropah Turki, Volkan Bozkir berkata, peraturan baharu itu dikuatkuasakan bagi me­ngurangkan hasrat pelarian untuk meneruskan perjalanan ke Eropah.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), lebih 800,000 pela­rian menuju ke Greece melalui Laut Aegean dari Turki sepanjang tahun lalu.

Awal minggu ini, Organisasi Antarabangsa Untuk Migrasi (IOM) meng­alu-alukan pengumuman pemberian permit kerja oleh Turki kepada pela­rian Syria yang berada di Turki.

“Ini adalah langkah baik bagi mewujudkan perpaduan,” kata IOM dalam status yang dimuat naik di laman sosial Twitternya.

Pada November lalu, Kesatuan Eropah (EU) mencapai kata sepakat dengan Turki untuk menyalurkan dana berjumlah AS$3.2 bilion (RM14.16 bilion) dalam bentuk bantuan perubatan jika Ankara berjaya membantu mengurangkan kemasukan pelarian ke rantau berkenaan. – DPA

No comments:

Post a Comment