Sunday, 19 June 2016

Aleppo terus dibedil


34 lagi penduduk awam jadi korban serangan udara

17 Jun 2016 12:54 AM
SEORANG lelaki Syria tidak dapat menahan kesedihan apabila kediamannya


SEORANG lelaki Syria tidak dapat menahan kesedihan apabila kediamannya ranap akibat dibedil jet tentera Syria di bandar Aleppo pada 8 Jun lalu. AFP
DAMSYIK 16 Jun - Penderitaan penduduk Ale­ppo bagai tiada kesudahan, apabila bandar itu terus dibedil tanpa henti oleh jet dan helikopter tentera kerajaan Syria, kali ini menyaksikan sekurang-kurangnya 34 orang lagi terbunuh dalam serangan udara, kelmarin.

Bagaimanapun, pengumuman gencatan senjata oleh Rusia yang merupakan sekutu Presiden Bashar Al-Assad selama 48 jam di wilayah itu sedikit sebanyak memberi kelegaan kepada penduduk di bandar itu.

“Bagi insiatif Rusia, satu ‘perintah senyap’ (gencatan senjata) dikuatkuasakan di Aleppo selama 48 jam bermula pukul 12.01 pagi pada 16 Jun bertujuan mengurangkan tahap keganasan bersenjata dan menstabilkan situasi di bandar itu (Aleppo),” kata Kementerian Pertahanan Rusia dalam satu kenyataan.

Portal Al Jazeera melaporkan, serangan udara kelmarin mensasarkan kawasan yang dikuasai kumpulan penentang.

Bom tong digugurkan di kawasan Salhen, Ferdos dan Jisr al-Haj di wilayah Aleppo mengorbankan sebanyak sembilan orang termasuk dua kanak-kanak.

Pengeboman dan serangan udara berikutnya disasarkan di kawasan Salahadeen, Sukary, Malaah dan Castello mengakibatkan 25 orang terbunuh termasuk wanita dan kanak-kanak.

Serangan udara itu kemudiannya berlanjutan sehingga tengah malam sampai pagi semalam.

Seorang wartawan yang juga aktivis kemanusiaan Hadi al-Abdullah yang membuat liputan di kawasan yang dikuasai kumpulan penentang turut cedera dalam serangan itu.

Washington sebelum itu memberi amaran kepada Assad dan Moscow supaya Damsyik menghormati gencatan senjata yang dicapai pada Februari lalu.

Pertempuran terbaharu tentera kerajaan dan sekutunya dengan kumpulan penentang di Aleppo seperti dilaporkan Badan Pemantau Hak Asasi Syria menyaksikan berpuluh-puluh anggota pemberontak terbunuh, semalam. – AGENSI/AFP

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/aleppo-terus-dibedil-1.343347#sthash.EyPe1yjT.dpuf

No comments:

Post a Comment