Thursday, 16 June 2016

Budak pelarian dieksploitasi


15 JUN 2016
Budak pelarian dieksploitasi

 
Budak pelarian dieksploitasi Pihak tidak bertanggungjawab didakwa mengambil kesempatan mengeksploitasi kanak-kanak pelarian di Perancis.
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Kanak-kanak di dua kem pelarian di Perancis didakwa hidup menderita kerana mereka dieksploitasi secara seksual oleh sindiket pemerdagangan manusia yang menjanjikan laluan perjalanan ke Britain.

Laporan bersama Tabung Kanak-Kanak PBB (Unicef) yang akan diterbitkan esok bakal mendedahkan situasi menyedihkan terpaksa dihadapi golongan itu yang mendapatkan perlindungan di kem pelarian di Calais dan Dunkirk.

"Ratusan budak tanpa pengawasan orang dewasa kini tinggal di kem di utara Perancis itu. Terdapat imej yang memaparkan bagaimana kanak-kanak pelarian menjadi mangsa eksploitasi pihak tidak bertanggungjawab," jelas agensi antarabangsa itu dalam satu kenyataan.

Kebanyakan budak terutamanya dari Syria dan Libya mendakwa mereka dipaksa oleh ahli sindiket terbabit untuk melakukan pelbagai perbuatan jenayah termasuk membuka pintu lori untuk pelarian dewasa yang akan diseludup masuk ke Britain.

Sementara itu, badan amal, Citizens UK memaklumkan hanya 150 kanak-kanak di Calais mempunyai kebenaran sah untuk memasuki Britain kerana mereka mempunyai keluarga di negara tersebut.

Dalam satu kenyataan lain, sebuah lagi badan amal untuk pelarian, Help Refugees mendedahkan kira-kira 120 budak tanpa pengawasan orang dewasa dilaporkan hilang dari kem Jungle tidak lama selepas pihak berkuasa di Paris membersihkan bahagian selatan kem migran itu pada Mac lalu. - Press TV

No comments:

Post a Comment