Saturday, 9 July 2016

60 orang awam maut serangan di Syria | Dunia | Berita Harian

60 orang awam maut serangan di Syria | Dunia | Berita Harian: "BEIRUT: Lebih 60 penduduk awam maut dalam serangan darat dan udara di barat laut Syria semalam kata kumpulan pemerhati, beberapa jam sebelum berakhirnya gencatan senjata sempena Aidilfitri. Pertempuran berterusan sejak perjanjian itu diumumkan pada Rabu, terutama di sekitar Bandaraya Aleppo, dengan kematian dicatatkan di kedua-dua pihak. Tiga puluh empat penduduk awam, termasuk empat kanak-kanak maut dan 200 lagi cedera dalam serangan pemisah di kawasan dikuasai rejim, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR).

Agensi berita SANA memberikan angka lebih rendah dengan 23 kematian dan 140 cedera, menurut pemisah yang mencabul perjanjian gencatan senjata.

 Aleppo terpecah antara prorejim di barat dan timur yang dikuasai pemisah sejak pertengahan 2012.

Wartawan AFP di timur bandar raya itu berkata, serangan udara rejim dan bedilan roket juga menyasarkan penempatan pembangkang. Enam orang awam, termasuk tiga kanak-kanak terkorban dalam serangan udara rejim di kawasan dikuasai pemisah dalam perjalanan ke Castello. Tentera meneruskan kemaraan untuk menawan semula laluan bekalan tunggal pemisah ke bandar raya itu dalam pertempuran sengit.

"Serangan pemisah dilancarkan sebagai reaksi kepada kemaraan tentera rejim ke arah jalan Castello," kata ketua SOHR, Rami Abdel Rahman. - AFP"'via Blog this'

No comments:

Post a Comment