Thursday, 8 September 2016

100,000 kehilangan kediaman di Syria

DUNIA KHAMIS, 8 SEPTEMBER 2016 @ 11:37 AM


BEIRUT: Pertempuran sengit antara tentera kerajaan dan pejuang pembebasan di Hama di tengah Syria menyebabkan 100,000 penduduk kehilangan tempat tinggal dalam masa lapan hari antara lewat Ogos dan awal September.

Awal bulan ini, pejuang mara ke utara di Hama, mengejutkan tentera kerajaan dan mengusir mereka dari kawasan yang ditawan sekitar ibu negeri wilayah itu, juga digelar Hama, termasuk pangkalan tentera, bandar dan kampung berhampiran lebuh raya ke Damsyik.

Pertempuran, diketuai kumpulan Jund al-Aqsa, dan turut membabitkan beberapa unit Tentera Pembebasan Syria, melancarkan beberapa pengeboman yang meragut berpuluh nyawa.

Peperangan dan pengeboman dari udara menyebabkan puluhan ribu penduduk melarikan diri mencari perlindungan, mencetuskan gelombang terbaru mangsa yang kehilangan tempat tinggal, sebahagian corak yang menyebabkan hampir separuh penduduk negara itu hilang rumah sejak perang bermula pada 2011.

Dalam kemas kini pada Selasa lalu, Pejabat bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) berkata perangkaan dari kumpulan penyelaras kem menunjukkan hampir separuh daripada penduduk yang tiada rumah dari Hama tiba di Idlib.

 Sementara yang lain menuju ke arah bandar raya Hama yang dikawal kerajaan, menyaksikan empat masjid dijadikan tempat perlindungan sementara, kata OCHA.

Puluhan sekolah di kawasan pedalaman Hama juga dijadikan pusat perlindungan. Kekurangan pusat perlindungan bermakna ramai keluarga yang kehilangan kediaman tidur di tempat terbuka seperti di ruang letak kereta di Idlib.

Kebanyakannya lari meninggalkan bandar dan kampung di kawasan dikawal kerajaan apabila pejuang mula mara kerana bimbang dengan tindak balas ganas tentera kerajaan, menurut aktivis dari Hama, Ahmad al-Ahmad. - AGENSI

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/190849

No comments:

Post a Comment