Friday, 9 September 2016

24 maut serangan udara Aleppo


09 September 2016 12:41 AM
PETUGAS di sebuah hospital di Aleppo membantu seorang lelaki yang

PETUGAS di sebuah hospital di Aleppo membantu seorang lelaki yang mengalami masalah pernafasan akibat serangan gas beracun pada Selasa lalu. AGENSI
DAMSYIK 8 Sept. – Sekurang-kurangnya 24 orang awam terbunuh dalam serangan udara di kawasan yang dikuasai kumpulan militan Daesh di bandar Aleppo, semalam.
Badan Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria mengesahkan 14 orang terbunuh di Tadef, berhampiran bandar al-Bab manakala 10 lagi di daerah al-Sukari di timur Aleppo.
Kejadian tersebut berlaku sehari selepas aktivis melaporkan terdapat serangan gas beracun yang mengorbankan 22 orang dan mencederakan 40 yang lain.
Jurucakap sukarelawan kumpulan White Helmets, Ibrahim al-Hajj berkata, empat anggota penyelamat dari organisasinya merupakan antara yang terbunuh dalam serangan udara berhampiran bandar Aleppo itu.
Dalam pada itu, sebanyak 292 rakyat Syria kembali ke bandar Jarablus dari Turki semalam, menandakan kepulangan pertama orang awam sejak Ankara me­lancarkan serangan tentera dua minggu lalu untuk merampas kawasan sempadan, kata seorang pegawai Turki.
Bandar Jarablus yang dikuasai kumpulan militan Daesh merupakan bandar pertama yang berjaya ditawan oleh tentera Turki dan sekutunya dalam serangan yang dilancarkan pada 24 Ogos lalu bertujuan menghapuskan anggota militan dan kumpulan pemberontak Kurdish dari kawasan sempadan.
Turki berkata, pihaknya nekad membebaskan wilayah selatan Syria sepanjang 90 kilometer dari cengkaman kumpulan militan dan turut menyokong sebarang inisiatif yang dilakukan Amerika Syarikat (AS) untuk menyerang kubu kuat militan Daesh di Raqqa.
Namun taktik serangan Turki mendapat kritikan daripada AS dan Rusia yang menyifatkan serangan itu akan menggugat usa­ha tentera pakatan yang dike­tuai oleh AS serta mengancam kedaulatan Syria.
“Kami menyeru Ankara untuk mengelak daripada apa-apa langkah seterusnya yang boleh menjejaskan kestabilan keadaan di Syria,” kata Kementerian Luar Rusia. – REUTERS/DPA
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/24-maut-serangan-udara-aleppo-1.380511#sthash.TwKPP56u.dpuf

No comments:

Post a Comment