Friday, 9 September 2016

Jemaah haji Syria berdoa untuk keamanan

JUMAAT, 9 SEPTEMBER 2016 @ 7:40 AM

 JEMAAH melakukan tawaf mengelilingi Kaabah di Masjidil Haram, Makkah. - Foto Reuters

 MAKKAH: Rakyat Syria yang terjerumus dalam perang saudara berdoa demi keamanan ketika mereka terbang ke bandar suci untuk mengerjakan haji, walaupun ketika kerajaan Presiden Bashar al-Assad menuduh Arab Saudi mempolitikkan ibadat tahunan itu.

Riyadh tiada hubungan diplomatik dengan Damsyik dan memerlukan rakyat Syria yang mahu menunaikan haji memperoleh visa melalui negara ketiga menerusi satu jawatankuasa dikawal Gabungan Nasional Syria (SNC), badan pembangkang anti-Assad.

 "Arab Saudi tidak berurusan dengan kerajaan sah (di Syria) namun sebaliknya dengan individu yang tidak diiktiraf, justeru tanggungjawab untuk melindungi golongan ini jatuh ke tangan kerajaan Arab Saudi," kata Sheikh Ahmed al-Jazaily, seorang penasihat kementerian Hal Ehwal Islam Syria menerusi telefon.

Tamam al-Khatib, seorang pegawai SNC berkata, Arab Saudi memberi kumpulan itu 9,000 visa untuk rakyat Syria yang tinggal di Lubnan, Jordan, Mesir dan Turki. Jazaily berkata, bagi Syria yang memiliki 23 juta penduduk sebelum perang, ia jauh lebih kecil berbanding kuota biasa iaitu 1,000 visa bagi sejuta penduduk Islam.

 Sementara itu jemaah haji, Safaa, 40, berkata, beliau melakukan perjalanan dari Damsyik dikawal kerajaan bersama ibu bapa, saudara perempuan, saudara lelaki dan isterinya, walaupun kesukaran menguruskan perjalanan itu. "Semua rakan dan saudara mara kami di Damsyik meminta kami mendoakan mereka ketika di Masjidilharam.

Dengan izin Allah, kami akan berdoa untuk mereka dan seluruh rakyat Syria," kata Safaa memakai ihram. Mariam, 60, membuat perjalanan itu dari Talfita, perkampungan dikawal pemberontak di utara ibu kota Syria.

 "Kami meninggalkan perang dan penderitaan untuk datang menunaikan haji. Dengan izin Allah, saya tidak sabar berjumpa Nabi Muhammad. Semoga Tuhan memberi Syria pengampunan," katanya bersama sepupunya, Khadra. -Reuters

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/191112

No comments:

Post a Comment