Tuesday, 29 November 2016

Tentera Syria kuasai semula enam daerah di Aleppo


AP - BEBERAPA penduduk dari kejiranan bandar Aleppo melarikan diri ke Sheikh Maqsoud kelmarin.

ALEPPO, Syria – Tentera kerajaan berjaya menawan semula enam daerah di timur Aleppo yang dikuasai oleh pemberontak sejak serangan besar-besaran hujung minggu lalu.

Serentak itu, hampir 10,000 orang awam terpaksa melarikan diri sebagai langkah ke­selamatan apabila pihak tentera meningkatkan serangan untuk menawan semula keseluruhan bandar kedua terbesar di Syria itu.

Tentera rejim pada Selasa lalu telah menawan semula wilayah Masaken Hanano yang merupakan daerah di timur bandar Aleppo yang terbesar dikuasai pemberontak.

Pada Ahad lalu yang merupakan hari ke-13 operasi, tentera kerajaan turut berjaya merampas semula kawasan kejiranan Jabal Badra, Badeen, Inzarat, Al-Sakan al-Shaabi dan Ain al-Tall.

Kenam-enam daerah itu itu telah kembali ke tangan tentera rejim dan pasukan tentera kerajaan turut berjaya merampas semula sebahagian besar kawasan Sakhur dan Haidariya, kata Badan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia.

“Pemberontak telah kehilangan sekurang-kurangnya 30 peratus wilayah yang dikuasai mereka di bandar Aleppo,” kata ketua badan pemerhati berkenaan, Rami Abdel Rahman.

Masaken Hanano merupakan daerah pertama ditawan pemberontak pada musim panas tahun 2012 dalam satu langkah yang memisahkan bandar itu kepada timur yang dikuasai pemberontak dan rejim pula menguasai bahagian barat.

Malah, agensi berkenaan berkata, hampir 10,000 orang awam telah melarikan diri ke timur bandar Aleppo pada malam Sabtu lalu.

Sekurang-kurangnya 6,000 orang awam ke daerah Sheikh Maksoud yang dikuasai oleh puak Kurdish, manakala selebihnya melarikan diri ke kawasan yang dikuasai kerajaan.

“Ini adalah penghijrahan pertama daripada timur Aleppo sejak tahun 2012,” kata Abdel Rahman. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1129&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4ROCZbjFE
Hakcipta terpelihara 

1 comment:

 1. Hi !!!
  nama saya ialah Dr. Robert West, saya seorang peminjam dan pengarah urusan syarikat kewangan pilihan Westrade, syarikat kewangan berdaftar dan diiktiraf dengan laman web rasmi yang diluluskan oleh syarikat di mana kami menawarkan peluang pinjaman seumur hidup kepada individu dan organisasi korporat di seluruh dunia. kami adalah organisasi pinjaman kewangan yang terkenal di dunia dengan pensijilan perkhidmatan kewangan, berdaftar dan diiktiraf secara global, dalam syarikat pembiayaan Opsyen Westrade, Kami pakar dalam pinjaman rumah kediaman untuk pembelian hartanah dan refinans. Jika anda sedang mencari pinjaman gadai janji berlesen, pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman modal dengan bunga yang sangat berpatutan sebanyak 2%, maka anda berada di syarikat yang tepat untuk kebebasan kewangan anda ... hubungi kami hari ini.
  hubungi kami hari ini melalui
  e-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com

  semua yang kami perlukan adalah maklumat anda dalam format di bawah

  BUTIRAN PERMOHONAN
  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Jantina:
  5) Status Perkahwinan:
  6) Kerja:
  7) Nombor Telefon:
  8) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  9) Pendapatan Bulanan:
  10) Jumlah Pinjaman yang Diperlukan:
  11) Tempoh Pinjaman:
  12) Tujuan Pinjaman:
  13) Agama:
  14) Pernahkah anda berdaftar sebelum:
  15) Nama Facebook:
  16) Nombor Whatsapp:
  17) Nama Pengguna Instagram:
  18) Adakah anda bercakap Bahasa Inggeris:
  19) Tarikh lahir:

  Apabila anda menyerahkan permintaan kepada kami, anda memohon kepada syarikat yang dipercayai yang mengambil berat tentang keperluan kewangan anda. Kami akan menjaga anda melalui keseluruhan proses
  Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda boleh bayar dengan mudah dengan mempertimbangkan situasi kewangan peribadi anda sekarang dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya. hubungi saya melalui
  E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com
  Salam
  Dr. Robert West

  ReplyDelete