Tuesday, 29 November 2016

Bimbang keselamatan, 10,000 pindah dari Aleppo


29 November 2016 12:21 AM
Penduduk Syria yang melarikan diri tiba di sebuah kem pelarian


Penduduk Syria yang melarikan diri tiba di sebuah kem pelarian di daerah Jibreen, Aleppo, kelmarin. AFP
ALEPPO 28 Nov. – Tentera Syria berjaya menawan tiga kawasan yang dikuasai pemberontak di bandar ini, memaksa hampir 10,000 penduduk awam me­larikan kerana bimbangkan ke­selamatan masing-masing.

Pengarah Badan Pemantau Pertubuhan Hak Asasi Manusia ke Syria, Rami Abdel Rahman berkata, penduduk awam mula melarikan diri ke timur Aleppo kelmarin dengan 6,000 orang telah berpindah ke daerah Sheikh Maksoud yang dikuasai kumpulan Kurdis manakala selebihnya melarikan diri ke kawasan-kawasan ditakluk kerajaan kelmarin.

“Situasi itu merupakan perpindahan beramai-ramai terbesar dari timur Aleppo sejak 2012,” kata Rami.

Dalam pada itu, beberapa rakaman imej yang disiarkan oleh stesen penyiar tempatan menunjukkan keadaan penduduk awam termasuklah wanita dan kanak-kanak berkumpul untuk menaiki bas di Masaken Hanano bagi membawa mereka ke tempat lebih selamat.

Seorang wanita dilihat menolak kereta sorong bayi manakala ada juga menjunjung beg plastik di atas kepala mereka ketika pengeboman terus kedengaran.

Media tempatan melapor­kan, semua mereka dibawa oleh tentera ke tempat perlin­dungan.

Setakat ini, tentera kerajaan telah berjaya menguasai kembali enam daerah di timur Aleppo termasuk Masaken Hanano, bandar terbesar yang di sini.

Menurut badan pemantau, operasi menawan semula Aleppo yang telah memasuki hari ke-13 menyaksikan tentera berjaya menguasai kawasan penempatan di Jabal Badra, Baadeen, Inzarat, Al-Sakan al-Shaabi dan Ain al-Tall.

Tentera kini mara ke Sakhur dan Haidariya.

“Tentera kini menguasai hampir keseluruhan bahagian utara Aleppo sementara pemberontak pula kehilangan 30 peratus kawasan yang pernah dikuasai,” kata Rami. – AFP

No comments:

Post a Comment