Sunday, 4 December 2016

Pelarian Syria ramai ke Scotland


4 DISEMBER 2016
Pelarian Syria ramai ke Scotland


Pelarian Syria ramai ke Scotland
SCOTLAND - Scotand mencatatkan pengambilan pelarian Syria yang lebih ramai daripada mana-mana bahagian lain di United Kingdom (UK) pada tahun pertama skim penempatan semula kerajaan.

Statistik mendedahkan bahawa seramai 4,162 orang telah ditempatkan semula di bawah inisiatif pada tahun ini hingga akhir September.

Tahun lalu, kerajaan UK komited untuk mengambil 20,000 rakyat Syria yang dihalau dari negara perang berkenaan menjelang tahun 2020.

Ketua Eksekutif Tindakan Pelarian, Stephen Hale berkata, pencapaian ini dilihat memberangsangkan selepas inisiatif ini diwujudkan.

“Ini adalah krisis pelarian paling teruk di dunia kerana lebih daripada 60 tahun.

“Kami mempunyai moral dan tanggungjawab undang-undang untuk menawarkan perlindungan kepada pelarian dari Syria dan negara-negara yang tidak selamat.

"Peristiwa-peristiwa yang mengerikan berlaku di Aleppo adalah peringatan kejam yang tidak ada akhir di sisi untuk perang di Syria atau penderitaan yang besar kanak-kanak dan orang awam yang terperangkap dalam keganasan,” katanya.

Sebanyak 49 peratus pelarian Syria yang berada di Soctland adalah berumur 18 tahun ke bawah iaitu seramai 2,059 orang, manakala seramai 1,189 terdiri daripada kalangan wanita.

No comments:

Post a Comment