Tuesday, 22 April 2014

Berpuluh-puluh penduduk mangsa serangan udara di SyriaREUTERS
ASAP naik ke udara selepas beberapa peluru mortar mengenai sebuah kawasan kejiranan di ibu kota Syria, Damsyik semalam.


DAMSYIK - Berpuluh-puluh orang terbunuh dalam beberapa serangan udara di bandar raya Aleppo, utara Syria termasuk sekurang-kurangnya 29 orang di sebuah kejiranan, kata sebuah kumpulan pemerhati semalam.
Pada hari yang sama, agensi berita rasmi Syria melaporkan dua orang terbunuh akibat terkena peluru mortar pihak penentang di pusat bandar raya ini.
Dalam pada itu, Kumpulan Pemerhati Syria untuk Hak Asasi Manusia menyatakan beberapa serangan udara meragut 29 nyawa termasuk wanita dan kanak-kanak di daerah El-Ferdous Aleppo kelmarin.
Sejumlah 14 orang lagi terbunuh di kawasan kejiranan Baeedeen dalam serangan bom tong yang digugurkan oleh beberapa buah helikopter.
Tong yang digunakan sebagai senjata itu sarat berisi bahan letupan.
"Lima lagi mangsa maut dalam serangan bom serupa di kampung Tlajabin, Aleppo," menurut kumpulan itu dalam satu kenyataan.
Kuasa Barat mengecam pengunaan bom tong sebagai jenayah perang tetapi bom itu digugurkan hampir setiap hari di Aleppo dan beberapa kawasan lain di Syria.
Lebih 150,000 orang terbunuh dalam konflik di Syria yang bermula sebagai bantahan aman untuk mendesak Presiden Bashar Al-Assad meletak jawatan pada Mac 2011.
Namun, tunjuk perasaan itu bertukar menjadi perang saudara selepas rejim Bashar menggunakan kekerasan terhadap mereka. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0422&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2zZ5sMRZh 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment