Tuesday, 22 September 2015

Hungary iklankan amaran kepada migran


Beirut: Kerajaan Hungary semalam menyiarkan iklan di akhbar di Lubnan memberi amaran kepada golongan migran tidak memasuki sempadannya secara haram kerana boleh dikenakan hukuman penjara.

Dalam iklan halaman penuh di beberapa akhbar tempatan terkemuka, kerajaan Hungary berkata: “Tindakan tegas kini diambil terhadap mereka yang memasuki negara ini secara haram.


“Jangan hiraukan penyeludup manusia. Hungary tidak akan membenarkan pendatang asing memasuki sempadannya.”

Iklan itu disiarkan dalam bahasa Inggeris dan Arab.

Lubnan mempunyai hampir 1.2 juta pelarian Syria dengan ada antara mereka menyuarakan keinginan berpindah ke Eropah untuk peluang kerja dan bantuan yang lebih baik.

Hungary yang menutup sempadannya dengan Serbia pada 15 September lalu membina satu lagi pagar besi di sempadan Beremend berhampiran Croatia bagi mengekang kemasukan migran, namun gagal menghalang golongan itu.

Awal bulan ini, Menteri Imigresen, Integrasi dan Perumahan Denmark turut menyiarkan iklan di akhbar Lubnan bertujuan menghalang migran ke negaranya.

Iklan itu turut mengumumkan Denmark mengurangkan bantuan sosial kepada migran 50 peratus selain memberi amaran mereka yang ditolak permohonan suaka akan terus dihantar pulang ke negara asal. - AP

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 22 September 2015 @ 7:23 AM

SEORANG lelaki membaca iklan disiarkan di akhbar harian berbahasa Perancis, L’Orient le jour.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/79258#sthash.ndyQfNQP.dpuf

No comments:

Post a Comment