Wednesday, 20 July 2016

Syria: Serangan terbaharu korbankan 28 - Luar Negara - Utusan Online

Syria: Serangan terbaharu korbankan 28 - Luar Negara - Utusan Online:

Anggota perubatan Syria memberikan rawatan ke atas seorang lelaki "Anggota perubatan Syria memberikan rawatan ke atas seorang lelaki yang cedera selepas sebuah bom tong meletup di luar Hospital Omar bin Abdaziz di daerah Maadi, utara bandar Aleppo, kelmarin. - AFPALEPPO 18 Julai - Serangan udara tentera kerajaan Syria dan sekutunya, Rusia di daerah yang dikuasai kumpulan penentang di bandar Aleppo mengorbankan sekurang-kurangnya 28 orang awam termasuk kanak-kanak, semalam. Badan Pemantau Hak Asasi Syria berkata, jumlah kematian penduduk dalam serangan yang diakibatkan oleh bom tong itu dijangka terus meningkat ketika bandar tersebut terus dibedil jet tentera kerajaan.

“Sebanyak 11 orang awam termasuk empat kanak-kanak terbunuh dalam serangan udara selepas tengah malam di kawasan Bab al-Nasr di Old Aleppo manakala tujuh lagi maut dalam serangan di kawasan perumahan Fardous,” kata badan itu. Kata badan itu lagi, sekurang-kurangnya enam maut termasuk seorang kanak-kanak dan dua wanita dalam serangan di daerah Salhin manakala empat lagi kematian dilapor berlaku di kawasan perumahan lain yang dikuasai kumpulan penentang. Pertubuhan yang bergantung maklumat kepada rangkaian sumber di seluruh Syria itu berkata, serangan itu dilancarkan sama ada jet pejuang Rusia dan Syria.

“Sekurang-kurangnya 20 orang lagi masih tertimbus di bawah runtuhan,” kata ketua badan itu, Rami Abdel Rahman. Dalam pada itu, agensi berita Syria, SANA melaporkan, seorang terbunuh manakala sembilan lagi cedera dalam serangan roket oleh kumpulan penentang di kawasan yang dikuasai kerajaan di bandar Aleppo. Menurut koresponden AFP di timur Aleppo, helikopter dan jet tentera kerajaan mengelilingi kawasan perumahan dikuasai penentang dengan menjatuhkan bom tong dan peluru berpandu di beberapa kawasan.

Sementara itu, sebuah hospital di kawasan perumahan Maadi turut terkena bedilan bom mengakibatkan kecederaan kepada kakitangan dan pesakit. “Pelbagai jenis senjata digunakan untuk mengebom hospital daripada tengah malam sehingga pukul 1 pagi. Kini ia tidak dapat digunakan lagi,’’ kata seorang doktor, Mohammad Kheir. - AFP"'via Blog this'

No comments:

Post a Comment