Saturday, 10 December 2016

8,000 penduduk timur Aleppo pindah -


10 DISEMBER 2016
8,000 penduduk pindah


8,000 penduduk pindah Penduduk di timur Aleppo dipindahkan selepas tentera kerajaan rampas kira-kira 85 peratus bahagian itu. - Foto AFP
DAMSYIK - SYRIA. Kira-kira 8,500 orang awam dipindahkan dari kawasan di timur Aleppo yang sebelum ini dikuasai kumpulan militan Daesh, di tengah-tengah operasi pembersihan di bandar Syria itu.

Kementerian Pertahanan Rusia dalam satu kenyataan berkata, seramai 2,934 kanak-kanak dipindahkan dari bandar berkenaan dalam 24 jam lalu.

"Tentera Rusia dan pakar pemusnah bom kini aktif membersihkan kawasan dibebaskan itu daripada periuk api dan bahan bom yang tidak meletup.

"Setakat ini, kira-kira 60,000 meter persegi telah dibersihkan dan pasukan keselamatan kembali memulihkan stesen pengepam air pusat, dua loji kuasa, dua sekolah serta dua masjid di bandar terbabit," menurut kenyataan itu.

Kelmarin, Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov memberitahu, operasi tempur tentera Syria di timur Aleppo dihentikan sementara berikutan pemindahan orang awam terbesar dijalankan melibatkan lebih 8,000 orang. - Press TV

No comments:

Post a Comment