Tuesday, 8 September 2015

Jerman peruntuk RM48b untuk pelarian


Jerman peruntuk RM48b untuk pelarian

8 SEPTEMBER 2015
Jerman peruntuk RM48b untuk pelarian Seorang pelarian memegang kertas tertera 'terima kasih Jerman' selepas negara itu membuka pintu kepada kumpulan pelarian.

BERLIN - Laporan terbaru menunjukkan kos kewangan untuk memberi perlindungan kepada pemohon suaka di Jerman boleh menelan kos kira-kira 10 bilion euro (RM48 bilion), empat kali ganda lebih tinggi berbanding tahun lalu.

Kelmarin, akhbar Frankfurter Allgemeine Zeitung melaporkan kos tersebut boleh mencecah antara 9 bilion euro (RM44 bilion) dan 10.5 bilion euro (RM51 bilion) berdasarkan anggaran kos diperoleh dari semua peringkat termasuk persekutuan, wilayah serta tempatan.  

Julai lalu, sidang kemuncak diadakan Parlimen Jerman memperuntukkan 5.6 bilion euro (RM27 bilion) untuk memproses kira-kira 450,000 permohonan pelarian selepas 800,000 migran dijangka tiba di negara itu menjelang akhir tahun ini.

Pada Sabtu lalu, Canselor Jerman, Angela Merkel memaklumkan beliau mahu mengimbangi bajet negara walaupun berdepan kritikan kerana membenarkan lebih ramai pelarian masuk ke negara tersebut.

Setakat ini, kira-kira 300,000 pelarian dari negara bergolak di Timur Tengah dan Afrika sanggup menggadai nyawa mereka menyeberangi Mediterranean untuk mencari kehidupan lebih baik di Eropah. - Press TV

No comments:

Post a Comment